Vad är migrän?

Drabbas du av migrän får du en pulserande och smärtsam huvudvärk som inte vill ge med sig. Många upplever även en ökad känslighet för ljus, lukter och buller. I Sverige drabbas ungefär 15 procent av alla kvinnor och 7 procent av alla män av återkommande migränanfall.

Man har migrän

Migrän är pulserande och smärtsam huvudvärk som blir värre när du anstränger dig.


Enorm huvudvärk

Migrän är som att få en pulserande, mycket smärtsam, huvudvärk. Värken kan kännas på ena sidan, eller båda sidor, av huvudet.

Orsakerna bakom migrän

Orsaken till den enorma huvudvärken är inte exakt klarlagt men man vet att sjukdomen till stor del är ärftlig.

Enligt vidspridda teorier är så beror migrän på ett grundläggande fel i nervsystemet som leder till en överkänslighet för nervsignaler eller en ökad nervsignalering.

Utöver detta ser man även kärlinblandning, vilket troligtvis är en följd av nervaktiveringen.

Sinnena sätts ur spel

Migränanfallet kan komma helt plötsligt eller föregås av flera olika indikatorer. Det kan handla om humörsvängningar eller magproblem. Vissa upplever problem med sinnena en stund inför en ankommande migrän.

Den person som drabbas får mycket svårt att klara av sin vardag. Ofta känns det minst illa när den som får migrän ligger ner i ett svalt och mörkt rum. Värken kan bli värre om kroppen utsätts för fysisk aktivitet.

Vad utlöser migrän?

Den som har anlag för migrän upptäcker snart att huvudvärken uppkommer under vissa premisser. Många upplever migränanfall efter en stressad period i livet, och då de har chansen att slappna av. Många kvinnor märker att hormonförändringarna i samband med menstruation triggar migränen.

Kosthållningen är också en möjlig orsak till stress. Oregelbundna måltider och fasta kan utlösa symtomen. Viss mat kan också utlösa ett migränanfall. Så kan även starkt ljus, ett hett klimat, dofter, sömnstörningar och väderväxlingar.