Förebygg migrän

Anfall av migrän är både mycket smärtsam och påverkar din vardag. Även om det inte finns något som botar migrän, finns det mycket som du kan göra för att hindra och förebygga anfallen och lindra symptomen.


förebygga migrän

Rödvin kan i vissa fall utlösa migrän.

Undvik viss typ av mat

Många upplever att ett migränanfall utlöses av någon yttre faktor. Genom att undvika dessa kan migränen förebyggas helt, eller åtminstone till viss del.

Viss mat har exempelvis en förmåga att trigga igång anfallet. Det gäller rött vin, citrusfrukter av olika slag och starka ostar.

Det är däremot nyligen konstaterat att choklad inte utlöser migrän i större omfattning än andra livsmedel.

Stressa mindre

Många som drabbats av migrän märker stor skillnad i livskvaliteten om de ställer om till en sund livsstil med regelbundna vanor. Stress är troligen en stor orsak till migrän. Anfallen kommer gärna efter en stressig period, när kroppen återigen slappnar av.

Med livsrutiner där stressen inte blir så hög blir också symptomen på migrän mindre. Stress kan ge förändringar i blodsocker och sömnbrist. Dessa faktorer kan i sig utlösa migränanfall.

Genom att sova ordentligt och äta regelbundet kan symptomen på migrän bli så få att livet återfår normal takt.

Sluta röka

Det kan vara mycket effektivt att sluta röka, då tobak är en av de faktorer som kan utlösa migrän. Samtidigt är det viktigt att titta lite närmare på närmiljön. Få hjälp att sluta röka på rökavvänjning.se.

Stark dofter och solljus

Starka dofter och ljud samt starkt solljus påverkar symptomen på migrän. Om dessa kan undvikas i vardagen minskar risken för problem med migränanfall.

Läkemedel

Det finns en mängd olika läkemedel som kan förebygga utvecklingen av migränanfall. Det är desamma som också används för att lindra och avbryta migrän. Det vanligaste medlen består av någon form av NSAID:s, det vill säga smärtstillande och inflammationshämmande preparat, alternativt paracetamol.

Dessa medel är allmänt smärtstillande och finna att köpa receptfritt i handeln. Men de kan också skrivas ut av läkare.

Värktabletter som även innehåller koffein kan ge positiv effekt vid migrän.

Det finns även mer specifika värktabletter för migränhuvudvärk. Om du har besvär flera gånger i månaden kan en läkare överväga att skriva ut dessa. Innan det kan ni också lägga till att man kan ta värktabletter som även innehåller tillägg av koffein.

Akupunktur och avslappningsövningar

Akupunktur och avslappningsövningar i olika former har visat sig ha god effekt mot migrän. I många fall kan antalet anfall minskas till ett minimum med rätt övningar.

Fördelen med avslappningsövningar eller träning i form av meditation, yoga och liknande, är också att många upplever en ökad energi i vardagen samt att stressfaktorerna i vardagen minskar.

KBT, kognitiv beteendeterapi, kan också vara en effektiv behandlingsmetod för att slippa framtida anfall.