Symptom på migrän

Migrän, kronisk huvudvärksjukdom, ger symptom såsom pulserande och mycket smärtsam huvudvärk som inte vill ge med sig. Många upplever också en ökad känslighet för ljus, lukter och buller. Migrän är vanligare hos kvinnor än hos män.


symptom på migrän

Värken kan kännas på ena sidan, eller båda sidor, av huvudet.

Migrän ger enorm huvudvärk

Migrän är som att få en pulserande, mycket smärtsam, huvudvärk. Värken kan kännas på ena sidan, eller båda sidor, av huvudet.

Det är okänt exakt vad som orsakar migrän, men man vet att sjukdomen till stor del är ärftlig.

Enligt vidspridda teorier är det ett grundläggande fel i nervsystemet som leder till en överkänslighet för nervsignaler eller en ökad nervsignalering.

Utöver detta ser man även kärlinblandning, vilket troligtvis är en följd av nervaktiveringen.

Migrän kan sätta livet ur spel

Migränanfallet kan komma helt plötsligt eller föregås av flera olika indikatorer. Det kan handla om humörsvängningar eller magproblem. Vissa upplever problem med sinnena en stund inför en ankommande migrän.

Den person som drabbas får mycket svårt att klara av sin vardag. Ofta känns det minst illa när den som får migrän ligger ner i ett svalt och mörkt rum. Värken kan bli värre om kroppen utsätts för fysisk aktivitet.

Huvudvärken kommer under vissa premisser

Den som har anlag för migrän upptäcker snart att huvudvärken uppkommer under vissa premisser. Många upplever migränanfall efter en stressad period i livet, och då de har chansen att slappna av. Många kvinnor märker att hormonförändringarna i samband med menstruation triggar migränen.

Kosthållningen är också en möjlig orsak till stress. Oregelbundna måltider och fasta kan utlösa symtomen. Viss mat kan också utlösa ett migränanfall. Så kan även starkt ljus, ett hett klimat, dofter, sömnstörningar och väderväxlingar.