Så lindrar Therese Strand sin migrän

Therese Strand, 40, har testat i princip all behandling för migrän. Första medicinen var en hallelujaupplevelse men plötsligt blev migränen värre. Efter det fick hon en remiss till en neurolog. Något hon tycker att alla borde begära när inte vårdcentralen kan ge tillräckligt med hjälp.


Så lindrar Therese Strand sin migrän

Therese Strand.

För Therese Strand började migränen i 13 års ålder men det var inte förrän hon var 19 år som hon sökte hjälp och fick diagnos. Då fick hon triptaner som lindrande jättebra och som verkligen fungerade.

– Det var rena halleluljaupplevelsen, säger Therese Strand.

När migränen blev värre hjälpte inte längre triptaner

Triptanerna fungerade i några år men i 25-års ålder blev migränen plötsligt mycket värre. Och medicinerna hjälpte inte längre.

– Jag sökte då läkarhjälp och fick en remiss till en neurolog.

Hos neurologen blev hon tagen på allvar och fick testa fler behandlingar mot sin migrän.

– Jag har haft tur att få komma till en jättebra neurolog som har hjälp mig mycket. Han är väldigt engagerad och uppdaterad om nya mediciner och ny forskning och är beredd att låta mig testa saker som kanske kan hjälpa. Bland annat var jag väldigt tidig med att pröva Botox mot migrän.

Sedan sin kontakt med neurologen har Therese Strand testat massor av mediciner. Allt från förebyggande, sådana som man tar vid anfall, botox och antidepressiva. Men ingenting har hittills fungerat. Ändå har hon inte gett upp.

– Jag läser mycket på internet om behandlingar. Nu var det länge sedan en ny medicin mot migrän dök upp, men hittar jag något så låter min neurolog mig att testa den.

Vad fungerar bäst för dig just nu vid ett migränanfall?

– En vanlig varm vetekudde på huvudet, medicin fungerar ibland, ett tyst mörkt rum och så mycket vatten som möjligt.

Kan du förebygga på något sätt?

– Jag vet ju att stress utlöser anfallen. Och vissa saker så som ljus, ljud och dofter framförallt. Sedan undviker jag också starkare kryddor, men man kan ju inte heller låsa in sig i en bunker.

– Jag vill och försöker leva ett så normalt liv det går trots sjukdomen. Men tyvärr påverkar den både mig och mina närstående mycket. Det är ofta jag får avboka och ändra saker då jag plötsligt ligger med migrän. Vissa saker tvingar jag mig igenom trots känningar av migrän. Jag vägrar att låta migränen begränsa mig hur mycket som helst.

– Tyvärr får jag oftast ovanligt intensiva migränanfall efter att jag varit med på någon aktivitet då jag borde legat i sängen och vilat istället. Det är ett högt pris att betala för att försöka vara ”normal”.